Vastauksia kysymyksiin - Palkanlaskentaohjelma
Yritän tulostaa Tyel vuosi-ilmoitusta mutta siihen ei tulostu kaikkien työntekijöiden tiedot. Missä vika?
Jos tiedot lähetetään kerran vuodessa, tulee palkansaajatiedoissa olla eläkejärjestelmä -kohdassa TYEL-V. Jos taas tiedot lähetetään kuukausittain, merkintä on TYEL-KK.
Uusi työntekijä on aiemmin tänä vuonna saanut palkkaa aiemmassa työpaikassaan. Mihin tämä palkkasumma merkitään, jotta palkasta menee oikea summa veroja?
Aiemmin saadun palkan huomioiminen riippuu palkansaajan verolaskentatavasta.

Kiinteä tuloraja: Aikaisemmin saatu palkka tulee vähentää verokortissa olevasta vuositulorajasta. Palkansaajatietoihin merkitään 'vuosituloraja' -kohtaan näiden kahden erotus.

Kausittainen: Aiemmin saatua palkkaa ei merkitä mihinkään eikä vähennetä vuositulorajasta. Ohjelma laskee palkkakohtaisen tulorajan aina vuositulorajasta. Palkansaajatietoihin merkitään verokortissa oleva vuosituloraja normaalisti.

Kumulatiivinen: Aiemmin saatua palkkaa ei merkitä mihinkään eikä vähennetä vuositulorajasta, koska ohjelma laskee vuositulorajasta kumulatiivisten veropäivien mukaisen tulorajan. Palkansaajatietoihin merkitään verokortissa oleva vuosituloraja normaalisti.

Kysymys olisi ulosotosta. Mistä ohjelma määrittelee montako päivää on seuraavaan palkanmaksupäivään, eli montako kertaa suojaosuus lasketaan?
Ohjelma laskee suojaosuuden työpäivien mukaan. Kohdassa 'Laskenta'/'Palkanmaksun aloitus' määritellään kuukauden työpäivät. Jos työntekijällä on poikkeava määrä työpäiviä, voi työpäivien määrän muuttaa palkansaajakohtaisesti 'Palkkatietojen ylläpito ja laskenta' ikkunalla.

Verohallinnon ennakonpidätysohjeissa määritellään, että lomarahasta suoritetaan ennakonpidätys perusprosentin mukaan. Vaikka pidätys on kausittainen, ohjelma ottaa veron lisäprosentin mukaan kun palkkakauden perustuloraja ylittyi, miksi?
Ohjelma on säädetty laskemaan verottajan ohjeen mukaan.

Jos kyseisen palkan kohdalla on verolaskentatapana on KAUSITTAINEN, niin siltä osin lomarahan vero menisi oikein.

Virhe voi johtua siitä, että kyseisen palkkalajin laskentatapa on väärin. Merkitse palkkalajien ylläpidossa laskentatavaksi LOMARAHA.

Katso tarvittaessa lisätietoa verottajan ohjeista.

Hoidan kahden eri yrityksen palkanlaskennan. Yksi työntekijä työskentelee molemmissa yrityksissä ja työntekijällä on ulosottomääräys. Miten saan ulosoton laskettua molemmista yrityksistä palkkaohjelmalla siten, että suojaosuus tulee vain kerran?
Asian voisi ratkaista niin, että suojaosuus merkitään vain toiseen.
REPLACE(CONCAT( '
',question_category,'
', '
', question,'
', '
',answer,'
'), CHAR(10), CONCAT('

',CHAR(10)))

Ohjelma sanoo että tyel maksua ei voida laskea koska työntekijän henkilötunnus puuttuu/on väärin? Pyytää laittamaan henkilötunnuksen, mutta mihin se tulee? Työntekijä tietoihin olen sen laittanut mutta pitääkö se laittaa johonkin muuallekkin?
Palkansaajan tiedoissa oleva henkilötunnus on väärin. Tarkista ja korjaa. Ohjelmassa ei ole mitään muuta kohtaa, jossa tieto pitäisi tarkistaa. Jos loppuosaa ei ole saatavana esim. ulkomaalaisen osalta, niin tallenna 6 ensimmäistä numeroa.
Lomaraha 18,5% pitäisi laskea tuntipalkan ja työajan lyhennysrahan 4,7% yhteissummasta. Onnistuuko tämä mitenkään?
Merkitse ty√∂ajan lyhennys -palkkalajiin laskentatavaksi KIINTE√Ą ja laskentaperuste -kohtaan 0,047.

Merkitse lomarahan palkkalajiksi samoin KIINTE√Ą ja laskentaperuste -kohtaan 0,1850

Kirjoita palkanlaskentaikkunalla ensin palkkariveille kaikki normaalit palkat. Kun merkitset sen jälkeen työajan lyhennys -palkkalajin, niin ohjelma näyttää a-hinta kohdassa em. kertoimen. Merkitse sen jälkeen Kpl -kohtaa palkkasumma, josta ko. osuus lasketaan, niin ohjelma suorittaa kertolaskun esim. 1250 * 0,047. Palkkasumma, jossa ei ole mukana työajan lyhennystä ja lomarahaa näkyy ennen tämän palkkalajin tallennusta kohdassa "Verollinen"

Merkitse sen jälkeen lomarahan palkkalaji, jolloin vastaavasti tulee näkyviin kerroin 0,185. Merkitse palkan yhteissumma, josta lomaraha lasketaan, niin ohjelma suorittaa kertolaskun esim. 1400 * 0,1850. Palkkasumma, jossa on myös työajan lyhennys näkyy ennen tämän palkkalajin tallennusta kohdassa "Verollinen"

Ulkomaalaistyöntekijällämme ei ole suomalaista henkilötunnusta toistaiseksi. Mitä voin merkitä henkilötunnus -kohtaan?
Voit merkitä henkilötunnuksen alkuosan 6 merkkiä.
Jos on maksanut aamupäivällä jo yhden palkan pankkiin, mutta myöhemmin päivällä tulee maksettavaksi vaikka matkalasku, niin muodostuuko aineisto molemmista, kun maksupäivä on sama? Ja jos, niin miten voi välttää ja valita vain toisen?
Voit muodostaa samalle päivälle yhden maksuerän. Jos 1. erä on jo lähtenyt, niin loput on lähetettävä maksuun muulla tavalla. Jos erää ei ole lähetetty pankkiohjelmalla, niin ohjelmasta voi muodostaa uuden maksuerän. Uusi maksuaineisto korvaa entisen ja sisältää kaikki ko. maksupäivän palkat.
Ohjelmassanne on palkkalajeissa "ulosotto". Miten tämä toiminto käytännössä toimii? Yleensähän tiedossa on suojaosuus eli pitääkö päivittää tietoja johonkin ja jos niin mihin?
Lisää ulosoton laskentaa varten palkkalajiin uusi laskentatapa kohdassa Perustiedot / Palkkalajien ylläpito, kohta Laskentatapa.

Vie kohdistin ko. kenttään, älä avaa listaa, paina Control-Enter, esille tulee ikkuna, jossa ovat kaikki laskentatavat eli

TUNTIPALKKA

KUUKAUSIPALKKA

PROSLIS√Ą

KIINTE√Ą

LOMAPALKKA

LOMARAHA

LOMAKORVAUS

ULOSOTTO

Lisää kyseiseen listaan loppuun sana ULOSOTTO, älä muuta muita listan merkintöjä, sulje ikkuna.

Selaa tai hae esille ulosoton palkalaji ja valitse sen laskentatavaksi 'ULOSOTTO'

Sulje palkkalajien käsittely.

Avaa Perustiedot / Palkansaajatietojen ylläpito. Merkitse palkansaajalle ulosoton suojaosuus euroa / päivä. (vuonna 2008 velallinen yksin 19,90, 1 huollettava19,90+7,15 eli 27,05)

Nyt ulosoton laskenta on käytössä, jos ohjelman versio on 5.6.88 tai uudempi.

Ohjelma laskee palkkojen laskennan yhteydessä ulosoton määrän kyseiselle ulosotto -palkkalajille, kun se merkitään palkkojen tallennuksen jälkeen laskentataulukkoon.

Miksi yömatkaraha näkyy laskelmalla muuna korvauksena, vaikka verotuksessa ja kirjanpidossa käsitellään päivärahana? Pystyykö muuttamaan?
Merkitse y√∂matkaraha palkkalajin m√§√§rittelyss√§ luokkaan OSAP√ĄIVARAHA, niin siit√§ tulee ruksi vuosi-ilmoitukseen kohtaan 'Osap√§iv√§raha' ja maksettu m√§√§r√§ tulee mukaan vuosi-ilmoituksen p√§iv√§rahasummaan.
Olisin kysynyt palkkaohjelmasta. Meillä on palkansaajarekisterissä muutama henkilö jotka ei enää tänä vuonna ole palveluksessamme. Jos poistan palkansaaja rekisteristä, poistuuko kyseisen henkilön tiedot myös viime vuodelta? Vai miten saan palkansaaja rekisterin ajanmukaiseksi?
Palkansaajaa, jolla on palkkoja, ei poisteta. Sen sijaan merkitään työsuhteen päättymispäiva. Tällöin palkansaaja ei tule näkyviin normaaliin palkansaajaluetteloon. Voit tulostaa eri luetteloon palkansaajat, joiden työsuhde on päättynyt.

Kun lasketaan palkkoja, niin valittaessa palkansaajaa uuteen palkkaan, palkansaajan tieto ei tule valintalistaan, jos työsuhde on päättynyt edellisen kuukauden aikana tai aikaisemmin.

Voit tulostaa kaikki raportit, esimerkiksi työtodistuksen edellisiltä vuosilta, vaikka työsuhde on merkitty päättyneeksi.

Kun työntekijän ennakonpidätysprosentti muuttuu kesken vuoden, muutanko vain rohkeasti palkansaajan perustietoihin uuden prosentin ja pidätyksen alkamisajankohdan? Onko mitään riskiä tehdä asiaa väärin alkuvuoden tietoja ajatellen? Nehän eivät enää sitten ole palkansaajatietoja selatessa missään näkyvissä.
Palkansaajan tiedoissa näkyvät vain viimeiset verotiedot. Niiden perusteella ohjelma laskee uusien palkkojen verot. Entisten jo laskettujen palkkojen verot säilyvät ennallaan. Entisissä palkkatiedoissa on mukana veroprosentti ja muut vastaavat tiedot, mutta niitä ei tulostu näkyviin. Näitä entisiä veroprosenttitietoja ei juuri tarvita, vaan olennaista esim. jälkikäteen on se, paljonko on maksettu palkkaa ja paljonko on peritty veroa.
Työntekijän veroprosentti pieneni sekä myöskin tuloraja. Pitäisikö tuloraja muuttaa saajan tietoihin, entä alkamiskuukausi, joka on nyt 1. Lasken lokakuun palkan uuden prosentin mukaan. Olen käyttänyt kumulatiivista verolaskentaa. Käykö se edelleen?
Kumulatiivisessa verolaskennassa vero lasketaan tietystä kuukaudesta alkaen kokonaissummina siten kuin vero-ohjeissa on määrätty. Kumulatiivista verolaskentaa voi käyttää, kun ottaa huomioon, että laskenta tapahtuu aina verolaskentakuukaudesta alkaen.

Merkitse palkansaajan tietohin verokortin muutoksen yhteydessä ja vuoden alussa perusprosentti, lisäprosentti, vuosituloraja sekä verolaskennan alkamiskuukausi.

Olen tehnyt kaksi palkansaajaa ja kun yritän vaihtaa toiselle palkansaajalle, saan ilmoituksen: "Palkansaajaa ei voi vaihtaa koska on tallennettu erittelytietoja." - Mikä avuksi?
Yrität vaihtaa lasketun palkan palkansaajaa. Tämä on ohjelmassa estetty eli laskettua palkkaa ei voi "siirtää" toiselle henkilölle.

Jos haluat laskea uuden palkan, niin paina yläreunan 'Lisää uusi' -painiketta. Voit palata edelliseen palkkaan selauspainikkeilla (Ensimmäinen, Edellinen, Seuraava, Viimeinen).

Heräsi kysymys veropäivien merkinnästä/vaikutuksesta. Minulla on töissä työntekijöitä, joilla voi olla palkkio esim. 60 euroa/tunti, mutta töitä vain parina päivänä viikossa, tunti kumpaisenakin. Miten veropäivät on tarkoitus syöttää ohjelmaanne tällaisen työntekijän osalta?
Verotusohjeissa veropäivien lähtökohta on kalenteripäivä. Eli tässä tapauksessa, kun työtä on tehty viikon ajan, niin veropäiviä on 7. Veropäiviin ei vaikuta työtuntien tai työpäivien määrä, vaan se, miten monta kalenteripäivää jaksoon kuuluu. Jos on välissä vapaapäiviä joista ei tule muulta työnantajalta tai muualta tuloa, niin vapaapäivätkin ovat veropäiviä. Lisätietoja löytyy verotusohjeista.

Veropäivät annetaan laskennan aloitustiedoissa. Laskennan yhteydessä veropäivien määrän voi vaihtaa erikseen jokaisessa palkassa.

Mitä tietoja muutan ennakonpidätyksen laskentakohtiin kun verokortti muuttuu kesken kuukauden? Esim syyskuussa, laitanko veronlaskenta alk.kk -kohtaan 9 vai pitääkö olla 1, että ohjelma laskee koko vuoden ennakonpidätyksen oikein?
Ohjelman verolaskenta toimii siten, että palkansaajan verotiedot voivat muuttua vain kuukauden alusta alkaen. Jotta laskenta menisi oikein, on palkanlaskentaan saatava verokortti, jossa verokortti tulee voimaan jonkin kuukauden alusta alkaen. Jos tämä ei ole mahdollista, niin verolaskenta on suoritettava manuaalisesti kuluvan kuukauden osalta ja myös loppuvuoden osalta. Tällöin ennakonpidätys merkitään suoraan ao. kohtaan palkanlaskentaikkunalla.

On siis saatava uusi verokortti, jossa verotiedot tulevat voimaan kuukauden alusta alkaen eli tässä tapauksessa lokakuun alusta ja verolaskennan alkamiskuukaudeksi merkitään 10. Jos laskennan alkamiskuukaudeksi merkitään 1 tai 9, niin silloin tarkoitetaan juuri sitä, että verolaskenta alkaa tammikuun alusta tai syyskuun alusta.

Miten poistan palkan? Ylimääräiset palkat näkyvät henkilön palkkakortilla ja maksettavat palkat listalla. Tapahtuuko korjaus valikosta laskenta-palkkatietojen ylläpito ja laskenta?
Siirry valikosta "Laskenta" kohtaan "Palkkatietojen ylläpito ja laskenta".

Selaa ikkunan yläosan painikkeilla esille palkka, jonka haluat poistaa eli paina "Näytä edellinen - " -painiketta niin monta kertaa, että ikkunalle tulee poistettava palkka.

Paina sen jälkeen ikkunan yläosan "Lukitse" -painiketta, niin lukitus poistuu ja ko. palkan muutos ja poisto on mahdollinen.

Paina sen jälkeen "Poista" -painiketta, niin näytölle tulee kysymys: "Poistetaanko palkka ...". Kyseisessä ikkunassa oletuksena on ei. Jos painat "Enter" -näppäintä, niin hyväksyt "Ei" -vastauksen ja palkka ei poistu. Tässä vaiheessa poisto on siis vielä hyväksyttävä painamalla "Kyllä" -painiketta.

Miten tallennan alkuvuoden tiedot, kun aloitan palkkaohjelman käytön kesken kalenterivuoden?
Voit tallentaa vuoden alun palkat palkkalajeittain laskettuina kokonaissummina. Merkitse tässä tapauksessa kohdassa 'Palkanmaksun aloitus' maksupäiväksi esimerkiksi ajanjakson viimeisimän kuukauden viimeinen päivä. Tarkista ja muuta tällöin ennakonpidätys sekä palkansaajan eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut vastaamaan todellisia maksettujen palkkojen tietoja.

Ota huomioon se, että kumulatiivista laskentaa käytettäessä ja kiinteiden portaikkoverokorttien tapauksissa verolaskenta ei pysty ottamaan huomioon verolaskennan alkamiskuukautta oikein niiltä palkansaajilta, joiden verokortti on muuttunut alkuvuoden aikana. Näiden palkansaajien tulorajan ylitys ja lisäprosentin käyttö on koko vuoden ajan tarkistettava erikseen.

Jos haluat, että verolaskenta toimii myös näissä tapauksissa täysin automaattisesti, niin tallenna jokainen alkuvuoden palkka alkuperäisenä. Vaihda lopuksi verotiedot ja verolaskennan alkamiskuukaudet palkansaajien tiedoissa uuden laskentapäivän tilanteen mukaiseksi.

Miten määritellään palkkojen maksu pankkiohjelmalla?
Palkat voi lähettää maksettavaksi pankkiohjelmalla kahdessa tiedostomuodossa: maksupalvelutiedostona (LMP) tai Toistuvaissuorituksena (TSA).

Kohdassa Perustiedot/Yhtiötietojen ylläpito merkitään seuraavat tiedot, jotka tulevat näkyviin "Maksuaineiston luonti" -ikkunalla.

Yhtiön nimi

Y-tunnus

Pankkitili

Kohdassa "Tiedonsiirto"/"Maksuaineiston luonti (LMP)" tai "Tiedonsiirto"/"Maksuaineiston luonti (TSA)" merkitään "Hakemisto/tiedostonimi" -kohtaan hakemisto, johon maksuaineisto muodostetaan ja tiedostonimen alkuosa. Ohjelma lisää tiedostonimeen kuukauden numeron, päivän, pisteen ja numerokoodin.

Esimerkki:

Luodaan maksuaineisto kansioon KLDATA

- Luo resurssienhallintaohjelmalla kansio C:\KLDATA

- Merkitse kohdassa Tiedonsiirto/Maksuaineiston luonti kohtaan Hakemisto/tiedosto C:\KLDATA\PALKAT

Kun palkat on laskettu tietylle maksupäivälle, ja haluat muodostaa maksuaineiston, niin:

- Merkitse palkanmaksupäivä kohdassa tiedonsiirto/Maksuaineiston luonti kohtaan "Maksupäivä" ja paina Tallenna -painiketta.

- Tällöin ohjelma muodostaa maksuaineiston kansioon C:\KLDATA tiedostonimellä PALKAT2206.1

Koko tiedostonimi on siten C:\KLDATA\PALKAT2206.1 Tiedostonimessä 22 on kuukauden päivä, 06 on kuukausi ja 1 on tiedoston tunnisteosa.

Merkitse Pankkiohjelmassa maksutiedoston hakutunnisteeksi em. polku, tiedostonimen alkuosa sekä jokerimerkit, esimerkissä C:\KLDATA\PALKAT*.*

Voit merkitä palkanlaskentaohjelmassa myös koko tiedostonimen ja pankkiohjelmassa vastaavan tiedostonimen kokonaan esimerkiksi C:\KLDATA\PALKAT.TXT. Tässä tapauksessa ohjelma poistaa entisen tiedoston aina ennen maksuaineiston muodostusta.

Muodostuneessa tiedostonimessä on kuukausi ja päivä. Näitä voi käyttää myös pankkiohjelmassa hakutunnisteessa,

esim C:\KLDATA\PALKAT06*.* Tällöin hakutunniste on vaihdettava kuukausittain.

Miten merkitään portaikkoverokortin tiedot, esimerkiksi jos palkansaajalla on seuraavanlainen portaikkoverokortti: 2000 euroon ennakonpidätys on 10% ja ylimenevästä 32%.
Seuraavat tiedot merkit√§√§n palkansaajatietoihin: Perusprosentti 10, Lis√§prosentti 32, Tuloraja 1000 ja Lakentatapa "KIINTE√Ą TULORAJA". HUOM: Lis√§ksi on merkitt√§v√§ verolaskennan alkamiskuukausi, mist√§ alkaen kiinte√§n tulorajan ylityst√§ seurataan.
Nyt kysyisin palkanlaskennasta: miten tiedot päivittyvät palkkakortille? Olen saanut tulostettua palkkaerittelyn sekä tilierittelyn, mutta palkkakortille palkkaa en ole saanut siirtymään, enkä ohjeistakaan löytänyt kohtaa jossa siitä mainittaisiin.
Palkkakortti on raportti, jonka pitäisi tulostua suoraan kohdasta Vuosiraportit/Palkkakortit. Mitään päivityksiä ei tarvita. Jos raportti on tyhjä, niin ensiksi kannattaa tarkistaa tehdyt rajaukset eli ovatko ne oikein. Jos niissä ei näyttäisi olevan vikaa, eikä raportti tulostu vieläkään, niin sen jälkeen tulostusta kannattaa testata esikatseluun poistamalla kaikki rajausmerkinnät.
Miksi palkkatiedot/laskentaikkunassa alhaalla lukee: Ennakonpidätyksen laskentaperusteet laskentakaudella 1.2.2006-2.10.2006? Olenko itse syöttänyt jonnekin tuon väärän päättymispäivämäärän? Minneköhän?
Ensimmäinen päiväys on henkilötiedoista tuleva verolaskennan alkamiskuukausi.

Jälkimmäinen päiväys on palkan maksupäivä eli se tulee ikkunan oikeassa yläreunassa kohdasta "Maksupv". Siihen maksupäivä tulee palkanlaskennan aloitustiedot -ikkunasta. Tämä päivä määrää mm., mille kuukaudelle ko. palkan ennakonpidätys ja sotu kuuluvat.

Kuinka yli 53 vuotiaan TyEL-maksu saadaan näkymään ohjelmassa?
Yli 53-vuotiaan maksu tulee automaattisesti - yhtiön perustiedoissa on kohta, johon merkitään normaali eläkeprosentti ja yli 53-vuotiaan eläkeprosentti. Ohjelma katsoo palkansaajan iän henkilötunnuksesta ja laskee korkeamman prosentin lain mukaan iän täyttymistä seuraavasta kuusta alkaen.
Miten saan salasanan vaihdetuksi, koska sitä ei ole aikaisemmin ollut. Haluan salasanan ohjelmaan, ettei asiaankuulumattomat kurki salaista tietoa.
Ohjelman voi suojata salasanalla kirjoittamalla salasanan ja muut salasanaikkunalla pyydetyt tiedot. Salasana-kohta on 'Asetukset' -valikossa. Käyttäjän ja salasanan voi poistaa antamalla tyhjän salasanan.

Suosittelemme käyttämään käyttöjärjestelmän näytönsäästäjän salasanatoimintaa. Tämä suojaus kytkeytyy päälle automaattisesti halutun ajan kuluttua ja suojaa kaikki sovellukset.

Mikä taikatemppu pitää tehdä, että saan palkkakauden summat tilierittelyyn? KP-tilit eivät tunnu "auttavan".
Kohdat "Tilierittely" ja "Tilierittelyn siirto kirjanpitoon" sisältävän laajan kustannuspaikkaerittelyn ja edellyttävät, että on avattu kustannuspaikat ja palkkariveille on merkitty tili- ja kustannuspaikkamerkinnät.

Kohta "Erittely kustannuspaikoittain" tulostuu ilman em. merkintöjä.

Mikähän mahtaa olla palkkalajeissa kuukausipalkan laskentaperuste 152,00?
Laskentaperuste tarkoittaa toimintaa, jolla lasketaan automaattisesti tuntipalkkaan perustuvia palkanlisiä.

Kuukausipalkan osalta on laskentaperuste-kohdassa aikaisemmin käytetty kuukausipalkan jakajaa eli lukua jolla saadaan tuntipalkka kuukausipalkasta. Tämä ominaisuus - eli tuntipalkan laskenta palkansaajan kuukausipalkasta - ei ole ohjelmassa enää käytössä, vaan kuukausipalkkaisen henkilön tuntipalkka merkitään palkansaajatietoon samalla tavalla kuin tuntipalkkaisen henkilön tuntipalkka. Tästä tuntipalkasta lasketaan esim. 50% ja 100% ja muut vastaavat prosentuaaliset lisät.

Ylityölisän laskentaperusteeksi voidaan merkitä 1,50, jolloin ylityön tuntihinnaksi tulee 1,5 x tuntipalkka tai 2,00, jolloin ylityön tuntihinnaksi tulee 2 x tuntipalkka.

Olen syöttänyt ennakonpid.tiedot palkansaajalle, mutta kun syötän palkkatiedot ohjelma ei laske veroja. Ilmoittaa Ennakonpidätys = 0. tarkista onko enn.pid.laskenta määritelty oikein. Mitä pitää tehdä?
Ennakonpidätykseen vaikuttavat seuraavat asiat

Palkkalajissa oltava Verollisuus -kohdassa RAHAPALKKA

Henkilötiedoissa oltava perusprosentti ja lisäprosentti. Jos lisäprosentti ei ole tiedossa lisäprosentti kohtaan on merkittävä sama prosentti kuin perusprosentti. Lisäksi tarvitaan tuloraja, johon merkitään aina vuosituloraja verokortista. Verolaskennan alkamiskuukausi tarkoittaa kiinteän tulorajan ja kausittaisen laskennan yhteydessä sitä kuukautta, mistä verolaskenta aloitetaan em. prosenttien ja tulorajan mukaisena.

Jos tehdään muutoksia palkansaajan verotietoihin ja halutaan korjata jo laskettua palkkaa (esim. sitä, missä ei tullut pidätystä), niin laskentaikkunalla on tarvittaessa muutettava vastaavia kohtia esim. perusprosentti ja lisäprosentti. Tämän muutoksen jälkeen painetaan laske-painiketta, jota ei tarvita normaalisti palkkarivejä tallennettaessa.

Aloitustiedoissa on oltava veropäivien määrä, esim 14 (kahden viikon palkka) tai 30,33 (kuukausipalkat).

En saa palkkalajiluetteloa esiin. Ohjeessa lukee "paina palkkalaji kohdassa Enter näppäintä", mutta silloin sarkain siirtyy oikealle.
Kyseinen näppäin on vaihtunut - palkkalaji-sarakkeessa painetaan Control-Enter
Miten lasken lomakorvauksen, kun palkan laskennassa ei näy lomakorvaus kohtaa? Työntekijöistä osa saa lomakorvauksen heti palkan yhdeytessä.
Kaikki palkansaajan palkkaerät merkitään laskennassa erittelytietoihin. Lomakorvauksen laskenta on osittain manuaalinen. Lomakorvaus voidaan merkitä esim. seuraavasti: Ensimmäiselle riville merkintään normaali tuntipalkkarivi ja seuraavalle riville voidaan merkitä lomakorvaus, esimerkissä 12,5%

1. erittelyrivi: 2 Tuntipalkka 100 tuntia 100,0000 x 12,0000 = 1200,00e

1. erittelyrivi: 27 lomakorvaus 1200,0000 * 0,1250 = 150,00 = lomakorvaus 1200 eurosta x12,5%

Voiko ilmaisversiolla laskea palkkoja useammalle henkilölle?
Kyllä ilmaisella miniversiolla voi laskea palkkoja vapaasti. Lähinnä raporteissa on rajoituksia. Paina aina 'Lisää uusi'-painiketta, kun haluat tallentaa uuden palkansaajan tai laskea uuden palkan.