Vastauksia kysymyksiin - Ostoreskontraohjelma
Miten hyvistyslaskut tulisi tehdä oikeaoppisesti(ostot/laskutus)?

Olemme tehneet hyvityslaskuja molemmilla ohjelmilla samalla tavalla kuin alkuperäisiäkin laskuja mutta miinusmerkkisinä. Nyt ongelmana on se että turhat laskut kulkevat yhteenvetolistalla kuukaudesta toiseen, mikä neuvoksi?

Hyvityslaskut on tehty oikein, jos ne on tehty miinus -merkkisinä. Sen lisäksi ne on kirjattava maksetuksi. Kirjaa alkuperäisella laskunumerolla ja hyvityslaskunumerolla maksu kohdassa "Maksujen kirjaus yksittäin". Merkitse alkuperäiseen laskuun normaali maksusuoritus ja esim selitteenä "hyvitys". Merkitse hyvityslaskun maksu miinusmerkkisenä ja esim. sama selite "hyvitys".

Maksun kirjauksen jälkeen alkuperäinen ja hyvitys jäävät pois maksamattomien laskujen luettelosta.

Miten maksetaan ostoreskontrassa tallennetut laskut.
Maksa laskut kohdassa "Maksut" / "Laskujen maksaminen". Tällä toiminnalla valitset laskut maksettavaksi. Ohjelma kirjaa laskut maksetuiksi ja tallentaa maksuaineiston, joka voidaan lähettää maksettavaksi pankkiohjelmalla.

Määrittele maksutiedot kohdassa "Asetukset" / "Maksumäärittelyjen tallennus". Tallenna maksutiedot seuraavasti

- Merkitse "Pankkitili" -kohtaan tilinumero normaalimuodossa väliviivalla

- Merkitse "Tiedostonimi" -kohtaan kansio ja tiedostonimi, johon maksuaineisto tallennetaan. Jos merkitset tiedostonimeen tunnisteosan, esim ostolaskut.txt, niin maksut tallentuvat aina samaan tiedostoon. Tällöin uutta maksuaineistoa tallennettaessa entinen aineisto poistuu.

Jos haluat, että kaikki maksutiedostot säilyvät, niin jätä tiedostonimestä pois piste ja tunnisteosa. Tällöin ohjelma lisää tiedostonimen loppuun päivämäärän sekä pisteen ja järjestysnumerokoodin. Kaikki muodostetut maksuaineistot tallentuvat sen jälkeen eri nimellä. Esim: Kun kirjoitat tiedostonimeksi "C:\Pankki\Ostolask", niin laskujen maksaminen -toiminto muodostaa päivän ensimmäiselle maksuaineistolle tiedostonimen C:\Pankki\Ostolask070514.1 ja seuraavalla kerralla samana päivänä nimen C:\Pankki\Ostolask070514.2 jne.

Kun lähetät maksut pankkiohjelmalla, niin voit poimia tiedoston merkitsemällä hakutunnisteeksi polun, tiedostonimen alkuosan sekä jokerimerkit, esim. C:\Pankki\Ostolask*.* Jos merkitset hakutunnisteeksi C:\Pankki\Ostolask0705*.* , niin voit hakea saman kuukauden aineistoja.

- Merkitse "Liiketunnus" -kohtaan y-tunnus 9-numeroisena ilman väliviivaa, etunollatäytöllä.

- Merkitse "Kirjanpitotili" -kohtaan pankkitilin numero kirjanpidossa.

- Merkitse "Käteisal.tili" -kohtaan käteisalennusten tili kirjanpidossa.

Miten saan kirjattua ostolasku ohjelmaan rahoituksen kautta ostetun kaluston, kun laskuissa on aina sama viite ja laskunro. Ainakin, kun kokeilin kerran, niin herjasi aina että lasku on jo maksettu, vai teinkö jotain väärin?
Ongelman voisi ohittaa antamalla jokaiselle oman laskunumeron, esim alkuperäinen=45321, osamaksuerien laskunumeroiksi voi tallentaa 45321-1, 45321-2,...
Meillä on hoidettu Ostot-systeemillä yhden firman reskontraa. Nyt tuli toinen tällainen firma. Onko tämä mahdollista nykyisen lisenssimme puitteissa?
Jos käyttöoikeustiedoissa on versio 4=Pro, 1-4 yhtiötä tai 2=PRO, niin ohjelmassa voi hoitaa neljän yhtiön tiedot. Jos yhtiövalikossa on näkyvissä neljä yhtiötä, niin yhtiötä ei voi enää lisätä tässä versiossa. Kun uusi yhtiö lisätään, niin se tulee valikkoon, kun ohjelma käynnistetään uudelleen.
Mitä pitää kirjoittaa ostoreskontrassa laskujen tallennuksessa kohtaan tosite?
Tositenumero on tarkoitettu ostoreskontran tositteiden juoksevaksi tositenumeroksi. Siihen tallentuu numero kohdasta "Järj.nro". Käyttäjä voi tarvittaessa merkitä tähän jonkin muun numerosarjan numeron.
Ostoreskontrassa on ongelmana se, että maksuaineistoa ei voi lähettää kuin kerran päivässä. Voiko tähän saada muutosta?
Jos muodostettu maksuaineisto lähetetään aina muodostamisen jälkeen maksettavaksi, niin sen jälkeen voidaan muodostaa uusia maksuaineistoja myös samana päivänä.

Käytettävissä on myös toinen tapa, jossa jokainen maksuaineisto saa eri tiedostonimen. Tämä määritellään seuraavasti: Kohdassa "Asetukset" / "Maksumäärittelyjen tallennus" merkitään kohtaan tiedostonimi tiedoston polku ja nimi ilman pistettä ja tunnisteosaa. Tällöin ohjelma lisää tiedostonimen loppuun päivämäärän sekä pisteen ja järjestysnumerokoodin.

Kohtaan "Tiedostonimi" kirjoitetaan esimerkiksi "C:\Pankki\Ostolask". Tällöin laskujen maksaminen -toiminto muodostaa maksuaineistolle tiedostonimen C:\Pankki\Ostolask060214.1 ja seuraavalla kerralla samana päivänä nimen C:\Pankki\Ostolask060214.2 jne.

Pankkiohjelmassa tiedoston hakutunnisteeksi merkitään tällöin polku ja tiedostonimen alkuosa sekä jokerimerkit, esim. C:\Pankki\Ostolask*.*

Muodostuneessa tiedostonimessä on vuosi, kuukausi ja päivä. Näitä voi käyttää myös hakutunnisteessa,

Esimerkiksi, jos hakutunnisteeksi annetaan: C:\Pankki\Ostolask0602*.* , niin pankkiohjelma voi hakea saman kuukauden aineistoja. Tällöin on muistettava vaihtaa hakutunniste kuukausittain