ALV-ohje

Arvonlisäveroprosentit 1.1.2013 alkaen: Yleinen verokanta on 24 %. Alennetut verokannat ovat 14 % ja 10 %.


Seuraavassa ohjeita alv-muutoksiin - Tämä ohje koskee ohjelman vuoden 2013 versioita, jotka julkaistaan 1.1.2013 jälkeen ja joiden versionumero on 5.6.1301 tai isompi.:


Laskutus Veroprosentit voi muuttaa yhdellä kertaa kaikille tuotteille kohdassa "Perustiedot" / "Tuotteiden alv muutos".
Jos tuotteita on vähän, niin veroprosentit voi muuttaa yksitellen kohdassa "Perustiedot" / "Tuotetietojen ylläpito".
Laskuissa laskuriveillä olevat veroprosentit säilyvät ennallaan ja entiset laskut säilyvät ennallaan. Uusiin laskuihin tallentuu uusi veroprosentti tuotetiedoista. Jos et ole muuttanut kaikkien tuotteiden veroprosentteja tai et käytä tuotekoodeja, niin voit merkitä uuden veroprosenttin laskun tallennuksen yhteydessä laskuriville.
Ostoreskontra Veroprosentit voi muuttaa yhdellä kertaa kaikille tileille kohdassa "Perustiedot" / "Tilien alv-muutos".
Jos tilejä on vähän, niin veroprosentit voi muuttaa yksitellen kohdassa "Perustiedot" / "Kirjanpitotilien tallennus".
Jos et tallenna ostoreskontrassa kirjaustietoja, niin veroprosentteja ei käytetä eikä muutoksia tarvita.
Ostolaskuissa kirjausriveillä olevat veroprosentit säilyvät ennallaan ja entiset laskut säilyvät ennallaan.
Kirjanpito Veroprosentit voi muuttaa yhdellä kertaa kaikille tileille kohdassa "Kirjaus ja tilit" / "Tilien alv-muutos".
Jos tilejä on vähän, niin veroprosentit voi muuttaa yksitellen kohdassa "Kirjaus ja tilit" / "Tilinavaus ja tilimuutokset".
Tee kirjanpito muutospäivään saakka ilman veromuutoksia. Kun kirjaukset ovat valmiit, niin tarkista että olet säilyttänyt alv-laskelmat muutospäivään saakka.
Jos veroprosentti muuttuu vuodenvaihteessa, niin muuta veroprosentit vasta kun seuraavan tilikauden tilit on avattu. Jos tilikausi jatkuu alv-muutosp√§iv√§n j√§lkeen, niin veroprosenttien muutoksen j√§lkeen alv-laskelmia ei voi en√§√§ tulostaa entisill√§ alv-prosenteilla. Kun kirjaukset on tehty ja alv-raportit on tulostettu, niin muuta tileill√§ olevat alv-prosentit. √Ąl√§ perusta uusia tilej√§ veroprosenttien muuttuessa, koska tilikartta laajenisi huomattavasti.
Kun veroprosentit on muutettu, niin voit aloittaa uusilla verokannoilla. Voit tulostaa päiväkirjan, pääkirjan ja kaikki tiliraportit myös muutospäivää edeltävältä ajalta kuten ennenkin. Veroprosenttimuutos vaikuttaa ainoastaan alv-laskelmaraportteihin ja automaattisiin alv-kirjauksiin.
Palkanlaskenta ALV-prosenttien muutos ei vaikuta palkanlaskentaohjelmaan.
Vesilaskutus Veromuutos vaikuttaa samalla tavalla kuin laskutusohjelmassa.
Maksulajeissa olevat veroprosentit muutetaan kohdassa "Perustiedot" / "Maksulajien ylläpito".
Uudet veroprosentit päivitetään mittaritietoihin kohdassa "Laskutus" / "Hintamuutosten päivitys laskutustietoihin" seuraavasti:
1. Ruksaa kohta "Näytä vain laskutustiedoissa käytetyt maksulajit" ja ruksaa listassa jokainen maksulaji klikkaamalla painiketta "Valitse kaikki"
2. Klikkaa painiketta "Päivitä hintamuutokset". Tällöin ohjelma päivittää uudet veroprosentit ja laskee uudet verolliset hinnat laskutustietoihin.
Vesilaskut on mikäli mahdollista tehtävä tasauslaskuina muutospäivään saakka.
Sopimuslaskutus Veromuutos vaikuttaa samalla tavalla kuin laskutusohjelmassa.
Maksulajeissa olevat veroprosentit muutetaan kohdassa "Perustiedot" / "Tuotetietojen ylläpito".